
THE WEST VIRGINIA PUBLIC EMPLOYEES
GRIEVANCE BOARD

CAROLYN FRAME,
Grievant,

v. Docket No. 2011-0877-DHHR

DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN RESOURCES/
WILLIAM R. SHARPE, JR. HOSPITAL,

Respondent.

DECISION

Carolyn Frame, Grievant, filed this grievance on December 13, 2010, against her

employer, William R. Sharpe, Jr. Hospital/Department of Health and Human Resources,

alleging that, “Respondent failed to schedule a level one hearing during Grievant’s

assigned work hours.”  Grievant seeks, “to be made whole, including payment of comp

time.”

This grievance was dismissed at level one by correspondence dated December 22,

2010.  Level two mediation was conducted on May 25, 2011.  Appeal to level three was

perfected on June 22, 2011.  A level three hearing was scheduled to be conducted on

December 9, 2011; however, the parties requested that the hearing be cancelled and that

they be permitted to submit proposed Findings of Fact and Conclusions of Law on January

17, 2012.  This request was granted by the undersigned.  In addition, Respondent’s Motion

to Dismiss was taken under advisement at that time.  The parties were asked to argue

timeliness and the merits of the grievance in their proposals.  Grievant appeared by her

representative, Gordon Simmons, UE Local 170.  Respondent appeared by its counsel,
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Michael E. Bevers, Assistant Attorney General. The matter became mature for

consideration upon receipt of the last of the fact/law proposals on January 18, 2012.

Synopsis

Grievant challenges Respondent’s disapproval of her request to be paid for the time

she spent at a level one grievance hearing related to a previous grievance.  Respondent’s

policy makes clear that grievance hearings scheduled outside the employee’s normally

scheduled work hours are not compensable work time.  The proceeding was scheduled by

Respondent’s level one designee during regular business hours.  No objection to the

hearing date was made by Grievant nor was a request to schedule during her work hours

made prior to the hearing.  No violation of any applicable statute related to scheduling of

grievance hearings was demonstrated.  In addition, Grievant suffered no loss of pay to

attend her hearing.  Accordingly, this grievance is denied.

The following Findings of Fact are based upon the limited record and the parties’

proposals.

Findings of Fact

1. Grievant is employed as a housekeeper at the William R. Sharpe, Jr.

Hospital, operated by the Department of Health and Human Resources.

2. The above-styled grievance refers to a prior grievance received by

Respondent’s Grievance Management Unit on September 27, 2010, challenging an

Employee Performance Appraisal.  The Grievance Board consolidated that grievance with

two other grievances and docketed the matter as Lena Mae Bowman, et al. v. Department
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of Health and Human Resources/William R. Sharpe, Jr. Hospital, Docket No. 2011-0422-CONS.

3. Respondent’s Grievance Management Unit mailed a level one hearing notice

to Grievant and her representative on September 30, 2010.  Grievant did not object to

scheduling the level one hearing on December 9, 2010, a day in which she was not

scheduled to be working.

4. Grievant appeared for the level one hearing on December 10, 2009.  Grievant

subsequently asked to be compensated for the time spent at the hearing.  Respondent

informed Grievant that she would not be compensated for the time spent in the hearing

because she was not scheduled to work at that time.

5. Grievant filed the instant grievance asserting she is entitled to receive

additional payment or comp time for attendance at the hearing.

Discussion

As this grievance does not involve a disciplinary matter, Grievant has the burden of

proving her grievance by a preponderance of the evidence.  Procedural Rules of the Public

Employees Grievance Bd. 156 C.S.R. 1 § 3 (2008);  Howell v. W. Va. Dep't of Health &

Human Res., Docket No. 89-DHS-72 (Nov. 29, 1990).  See also Holly v. Logan County Bd.

of Educ., Docket No. 96-23-174 (Apr. 30, 1997);  Hanshaw v. McDowell County Bd. of

Educ., Docket No. 33-88-130 (Aug. 19, 1988).  "The preponderance standard generally

requires proof that a reasonable person would accept as sufficient that a contested fact is

more likely true than not."  Leichliter v. W. Va. Dep't of Health & Human Res., Docket No.

92-HHR-486 (May 17, 1993).
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This grievance arises out of a level one grievance hearing, addressing a prior

grievance, that was conducted on December 9, 2010.  Grievant was off work on that day,

but appeared at the hearing with her representative as scheduled.  Grievant was

subsequently informed that she would not be compensated for the time spent in the

grievance hearing.  Grievant then initiated the present action.

Grievant argues that Respondent’s hours of hospital operation demonstrate the

impracticality of continually rescheduling hearings until all parties are available during

scheduled work time.  This action not only defeats the statute’s stated purpose of the

timely resolution of grievances, it also opens the door to yet another means by which

Respondent can obstruct the exercise of statutory rights, by manipulating schedules to

endlessly delay hearings.  While the undersigned acknowledges that this is a somewhat

interesting argument, it is not supported by the very same statutory provisions relied upon.

Respondent’s Policy Memorandum 2102 governs hours of work and overtime.

Section Z of this policy is entitled “Adjusting Grievances” and provides that:

Time spent by employees in adjusting grievances between the employer and
the employee during the time the employee is required to be in grievance
conferences and hearings is hours worked.  However, where grievance
hearings are scheduled outside the employee/grievant’s normal scheduled
work hours, the time is not compensable worktime [sic].

WEST VIRGINIA CODE § 6C-2-3(o) states, in pertinent part, that “all proceedings shall

be scheduled during regular work hours in a convenient location accessible to all parties.”

Respondent’s Policy Memorandum 2102 defines business hours as 8:30 a.m. through 5:00

p.m., Monday through Friday.  Additionally, WEST VIRGINIA CODE § 6C-2-3(p)(1) provides

that “the grievant, witnesses, and an employee representative shall be granted reasonable
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and necessary time off during the working hours to attend grievance proceedings without

loss of pay and without charge to annual or compensatory leave credits.”

An agency’s “interpretation of the provisions in its own internal policy is entitled to

some deference by this Grievance Board, unless it is contrary to the plain meaning of the

language, or is inherently unreasonable.  Dyer, et al., v. Lincoln County Bd. of Educ.,

Docket No. 95-22-494 (June 28, 1996) (citations omitted).”  Frame, et al., v. Dep’t of Health

and Human Res., Docket No. 00-HHR-240/330 (April 20, 2001).   The quoted provision of

the cited Policy 2102 requires little to no interpretation in that the language of the policy

follows the statutory citations above concerning scheduling and attendance of grievance

proceedings without loss of pay, and Respondent’s interpretation  is entitled to deference.

Grievant did not demonstrate that Respondent somehow abused its discretion by

not compensating her for attendance at the level one hearing.  Grievant’s situation could

have been avoided had the Respondent’s designee been notified prior to the time of the

level one hearing that the day and time scheduled occurred when the employee was not

working.  It appears from the record that Grievant’s representative was consulted regarding

the date and time of Grievant’s hearing.  By way of a request for a continuance, Grievant

could have asked that the hearing be held on a day that she was scheduled to work.

The record also establishes that Grievant suffered no loss of pay to attend her

grievance hearing.  It was Grievant’s choice to pursue this matter, and her right to do so

is recognized and not criticized in the least; however, she and Respondent must bear their

relative burdens of scheduling involvement.  Within the context of this case, that means,

at least in part, that Grievant’s participation in the level one hearing occurred,  appropriately

so, on her personal time.
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The following Conclusions of Law support the Decision reached.

Conclusions of Law

1. Grievant has the burden of proving her grievance by a preponderance of the

evidence.  Procedural Rules of the Public Employees Grievance Bd. 156 C.S.R. 1 § 3

(2008);  Howell v. W. Va. Dep't of Health & Human Res., Docket No. 89-DHS-72 (Nov. 29,

1990).  See also Holly v. Logan County Bd. of Educ., Docket No. 96-23-174 (Apr. 30,

1997);  Hanshaw v. McDowell County Bd. of Educ., Docket No. 33-88-130 (Aug. 19, 1988).

2. An agency’s “interpretation of the provisions in its own internal policy is

entitled to some deference by this Grievance Board, unless it is contrary to the plain

meaning of the language, or is inherently unreasonable.  Dyer, et al., v. Lincoln County Bd.

of Educ., Docket No. 95-22-494 (June 28, 1996) (citations omitted).”  Frame, et al., v. Dep’t

of Health and Human Res., Docket No. 00-HHR-240/330 (April 20, 2001).

3. If a grievance conference or hearing is scheduled outside an employee’s

normal scheduled work hours, time spent by the employee participating in the grievance

conference or hearing is not compensable work time.  Thornquest v. Dep’t of Health and

Human Res./Pinecrest Hospital, Docket No. 2009-1070-DHHR (Aug. 24, 2010).

4. Grievant has not established that she is entitled to compensation for time

spent attending the December 9, 2010, level one hearing.

Accordingly, this grievance is DENIED.

Any party may appeal this Decision to the Circuit Court of Kanawha County. Any

such appeal must be filed within thirty (30) days of receipt of this Decision.  See W. VA.

CODE § 6C-2-5. Neither the West Virginia Public Employees Grievance Board nor any of
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its Administrative Law Judges is a party to such appeal and should not be so named.

However, the appealing party is required by W. VA. CODE § 29A-5-4(b) to serve a copy of

the appeal petition upon the Grievance Board. The Civil Action number should be included

so that the certified record can be properly filed with the circuit court.  See also 156 C.S.R.

1 § 6.20 (2008).

Date:  February 29, 2012                              __________________________________
Ronald L. Reece

  Administrative Law Judge
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